Kratak vodič za kupnju nekretnine u Hrvatskoj

 

Tržište nekretnina Dubrovnik

SPES je vodeća agencija za promet nekretninama na dubrovačkom području. U okviru svoje ponude nudi nekretnine za svačiji džep, od ekskluzivnih vila do apartmana i stanova. Naši savjetodavci će Vam predložiti onu nekretninu koja najbolje zadovoljava vaše zahtjeve i potrebe, te financijske mogućnosti.

Budući smo kroz višegodišnje iskustvo stekli povjerenje klijenata te izgradili određeni imidž, oglašivači u gradu Dubrovniku i dubrovačkoj okolici nam daju prednost u objavi svojih ponuda. Naš direktor, gospodin Frano Bezić, slovi za vodećeg poznavaoca tržišta nekretnina u

gradu Dubrovniku i široj gradskoj okolici što je još jedna od ključnih prednosti pri odabiru agencije za posredovanje u prodaji nekretnine.

Agencija ima izvrsnu suradnju s područnim građevinskim tvrtkama, a kroz naš široki krug suradnika u mogućnosti smo Vašu nekretninu i iznajmiti.

U potrazi za nekretninom

Nakon besplatnog savjetovanja, krećemo na posao te Vam temeljem Vaših želja predlažemo listu nekretnina za kupnju imajući na umu staru poslovicu da je Vaše vrijeme novac. Uvijek nastojimo postignuti onu cijenu koja će dati maksimum za Vaš ulog odnosno koja će osigurati najbolju vrijednost za Vaš novac.

Proces kupnje

Nakon što smo u zajedničkom savjetovanju s Vama realizirali najbolju moguću cijenu, započinjemo proces kupnje savjetujući Vam odabir odvjetnika, iako ste uvijek dobrodošli izabrati Vašeg odvjetnika. Ono što je najvažnije u procesu kupnje je realizacija vlasništva nekretnine ili čestice zemlje. Period komunističke vladavine, nacionalizacija, konfiskacija i eksproprijacija, te zakon o povratu imovine oduzete za vrijeme komunizma rezultiralo je nesređenim zemljišnim registrima. Upravo zbog navedenog vrlo je bitno imati ovlaštenu agenciju koja Vam može provjeriti i potvrditi da je nekretnina koju izaberete regularno registrirana kod nadležnih institucija.

Privatna ili korporativna ruta

Kod privatne rute vrlo je važno znati da se, prilikom odabira nekretnina zaštićenih od strane Republike Hrvatske (povijesna jezgra Grada Dubrovnika, kulturni spomenici i otoci), iste moraju ponuditi pod istim uvjetima kupnje institucijama Republike Hrvatske i to: Gradu Dubrovniku, Županiji dubrovačko-neretvanskoj i Republici Hrvatskoj koji su se dužni očitovati u roku od 60 dana da li kupuju predmetnu nekretninu ili ne.

 Za prodaju još neizgrađenih nekretnina uočena je praksa platiti 10% od cijene prilikom sklapanja ugovora a zatim ostatak u tri jednake rate.

Važno je napomenuti da građani Europske Unije imaju isti status kod kupovine kao i građani Republike Hrvatske. Građani država koji nisu članovi Europske Unije imaju pravo privatne kupnje (kao fizička osoba) uz odobrenje ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske rHrvatskeu slučaju da postoji reciprocitet sa dotičnom državom (građani Republike Hrvatske mogu kupovati slobodno nekretnine na njihovom teritoriju, i obratno).

 Korporativna kupnja ili osnivanje trgovačkog društva u Republici Hrvatskoj vrste društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) omogućuje građanima država koje sa Republikom Hrvatskom nemaju reciprocitet, a nisu članice Europske Unije, kupnju nekretnine osnivanjem trgovačkog društva i to vrlo jednostavnom procedurom, kod koje možemo pomoći.

 

Završetak kupnje

Nakon što smo zajedno s Vama utvrdili cijenu, neformalno ćemo rezervirati nekretninu u Vaše ime. Odvjetnik će pripremiti pred-ugovor između prodavatelja i kupca. U slučaju da ste strani državljanin, pomoći ćemo Vam otvoriti bankovni račun internet banking-om. Pred-ugovor se potpisuje kod javnog bilježnika, te se isti predbilježuje na zemljišno-knjižni odjel općinskoga suda.